Elektroden of verwarmingselementen ?
Een stoomgenerator kan stoom produceren met behulp van verwarmingselementen (Keulertz, EOS) of elektroden (VAPAC).  

Bij de verwarmingselementen wordt per 1 kWh stroom 1,3 kg stoom per uur geproduceerd bij gebruik van elektroden is dit 1,1 kg stoom per uur. 

Verwarmingselementen zijn dus efficiënter maar kunnen alleen gebruikt worden in kalk vrij water, dit terwijl een stoomgenerator met elektroden juist kalk nodig heeft om te kunnen functioneren. 

Bij stoomgeneratoren met verwarmingselementen is verder ook de lengte van de elementen van belang. Hoe langer de elementen hoe groter het oppervlak wat contact heeft met het water.   

 

Benodigd vermogen van de stoomgenerator
Omdat het gekozen systeem (Elektroden of verwarmingselementen) de efficiëntie bepaald geven we in de onderstaande tabel de benodigde stoom productie in relatie tot de inhoud van de stoomkabine en het benodigde vermogen. 

Inhoud stoomkabine

stoom productie
per uur
Vermogen bij
verwarmings-
elementen
Vermogen bij
elektroden

2,5 - 4,0 m3 6 kg/uur 4,5 kW 5,5 kW
3,0 - 5,0 m3 8 kg/uur 6,0 kW 7,0 kW
5,5 -10,0 m3 12 kg/uur 9,0 kW 11,0 kW
9,5 - 12,0 m3 16 kg/uur 12,0 kW 14,5 kW
11,5 - 15,0 m3 20 kg/uur 15,0 kW 18,0 kW
14,5 - 18,0 m3 24 kg/uur 18,0 kW 22,0 kW



Kalk
Kalk is DE vijand van elke stoomgenerator. Dit terwijl een stoomgenerator met elektroden ook juist kalk nodig heeft om te kunnen functioneren. Dit is dan ook de rede dat een stoomtank (met elektroden) altijd eenvoudig gewisseld kan worden. Bij professioneel gebruik moet dit ongeveer 1 x per jaar gedaan worden. 

Een stoomgenerator met verwarmingselementen wil helemaal geen kalk hebben. Door verdamping van het water zou anders kalk aanslag op de elementen plaatsvinden. Deze aanslag zorgt er voor dat de verwarmingselementen hun warmte niet goed aan het water kunnen afgeven waardoor ze kunnen doorbranden.  Wij adviseren dan ook om ALTIJD een waterontharder voor de stoomgenerator te plaatsen en het kalk tot 0 te reduceren. Het water is dan niet meer geschikt als drinkwater.

 

Stoombadmelk
Een stoomkabine heeft altijd een geurstof nodig omdat deze anders gaat stinken. De meest gebruikte geurstof is Stoombadmelk Eucalyptus-Mint. Stoombadmelk wordt direct gedoseerd in de stoomleiding, vlak voordat deze de stoomkabine in gaat. Als het injectie punt te dicht bij de stoomgenerator zit kan de geurstof in de stoomtank komen waardoor deze defect gaat. 

Afhankelijk van het doseersysteem moet de stoombadmelk soms verdund worden met water. Wij adviseren altijd een doseersysteem te gebruiken waarbij u niet hoeft te verdunnen. Verdunnen doet u dmv water en na verloop van tijd zal ontmenging ontstaan waardoor de geursterkte niet altijd constant is, ook zullen verschillende gebruikers op verschillende manieren verdunnen wat ook weer verschil geeft.

Een goed in te stellen doseerpomp kan heel goed functioneren met de geconcentreerde stoombadmelk. Hierdoor ontstaat een constantere geurbeleving. 

Zie: https://alternatief.com/collections/doseersysteem-stoomkabines